Psoriazė ar tik sausa galvos oda? Kaip atpažinti pataria įvaizdžio specialistė

Pastebėjus mažais, baltais it sniegas trupinėliais nusėtus pašnekovo drabužius, mintyse iškyla išvados – pleiskanos. Ar tai tik nemaloni kosmetinė problema, o gal gydymo reikalaujanti odos liga? Kaip atpažinti, ir kaip su tuo kovoti patarimais dalijasi „Greenas“ salono, kirpimo meistrė bei įvaizdžio kūrimo specialistė, Viktorija Parutytė.

Viktorija, papasakokite plačiau, kas yra pleiskanos ir iš kur jos atsiranda?

Aplinkos veiksniai negailestingai džiovina ne tik veido, bet ir galvos odą, dažnai, dėl to atsiranda pleiskanų. Netinkamas šampūnas, stresas, galvos odos alergija, vitaminų trūkumas, kitos organizmą varginančios ligos – tai priežastys, įtakojančios pleiskanų atsiradimą. Netgi iš pirmo žvilgsnio visai nekaltai atrodantis šukavimasis svetimomis šukomis gali turėti įtakos pleiskanoms susidaryti. Įsidėmėkite, dalindamiesi šukomis, galite pasidalinti ir grybeliu.

Tačiau netgi ir pastebėjus pirmąsias pleiskanas nemanykite, kad taupydami galvos odos ir plaukų priežiūros priemonėms pasieksite efektyvių rezultatų kovoje prieš jas.

Sausos, smulkios, pavienės pleiskanos dažniausiai – reakcija į netinkantį jūsų odai šampūną, balzamą, plaukų laką ar putas. Pakeiskite šias priemones kitomis ir stebėkite situaciją. Jeigu pakeitus priemones galvos odos būklė nepakinta, įsigykite šampūną nuo pleiskanų, naudokite jį 2-3 kartus per savaitę, odos stoviui pagerėjus, profilaktiškai kas 4–5 plovimą.

Prieš imantis bet kokių veiksmų, tikslingiau būtų kreiptis į savo srities specialistus: kirpėją, kosmetologą ar odos ligų gydytoją. Jie gali ir patars kokias jūsų odai tinkamas priemones nuo pleiskanų derėtų rinktis.
Niekam ne paslaptis, kad sausa oda, varginantis tempimo jausmas, dažnai perauga į nervingą niežulį, lydimą sausu pleiskanojimu. Pastebėję pleiskanas ant rūbų skubotai darome išvadas, nors statistiškai tik apie 10 % pleiskanojančią odą turinčių žmonių, turi išties rimtas medicinines diagnozes. Visais kitais atvejais tai jautri, sausa, išvarginta ir sudirginta oda, problemos kylančios dėl netinkamų higienos įpročių, nekokybiškų kosmetikos priemonių ir galų gale dėl drėgmės trūkumo visame organizme.

Meistre, ar vienodos problemos užklumpa vyrus ir moteris? O gal vyrų ir moterų galvos oda, jos tipai skirtingi?

(Pašnekovė juokiasi.) Nebūna vyriškų ar moteriškų galvos odos problemų. Abi lytis gali kankinti tos pačios su galvos oda susiję problemos, tiesiog, moteris pagirsiu, dėl jų imlumo patarimams. Jos daug anksčiau sureaguoja į pakitimus galvos odoje, imasi atitinkamų priemonių, ieško inovatyvių problemos sprendimo metodų. Moterys dažniau besilankančios grožio salonuose nei vyrai, ir atlikdamos tokias procedūras kaip plaukų dažymas laimi dvigubai: ne tik plaukų spalvos pasikeitimą, bet ir švelnų galvos odos paviršiaus pilingą. Kai šalia malonaus galvos masažo salone naudojama kokybiška kosmetika, papildomai mūsų galvos oda gauna dar daugiau drėkinimo. Tokio rūpesčio ir drėgmės efekto gali pakakti kai kuriam laikui, ir nepamirškime efektą galime pasiekti tik sistemingai besirūpindami galvos oda.

Tuo tarpu vyrai šioje srityje dar tik nedrąsūs ieškotojai ir atradėjai. Negaliu teigti, kad jiems nesvarbu jų plaukai, galvos oda ar jos būklė, tačiau tenka pastebėti, kad salonuose stipriosios lyties atstovai  dažniausiai tik kerpasi, ir deja, tikrai ne visuose iš jų „kaip bonu’są“ gauna papildomą odos šveitimo ar drėkinimo paslaugą, o būtent į tai, besiruošiantis atsinaujinti plaukų kirpimą, turėtų atkreipti dėmesį vyras, dar prieš atverdamas eilinio salono duris.

Greičiausiai jūs turite atsakymą į klausimą „ką daryti, kaip padėti, kaip prižiūrėti savo galvos odą? Ar pasidalintumėte paslaptimi su mūsų skaitytojais?

Vienareikšmiškai, visiems aišku, kad galvos odą prižiūrėti būtina. Rinkdamiesi kasdieninės priežiūros priemones rinkitės tik tausojančią, geriausiai jūsų odos tipui tinkančią kosmetiką. Priemonės itin jautriai ir sausai odai pritaikytos reguliariam švelniam odos šveitimui, tai subalansuoti produktai. Juos naudojant šveitimo ir drėkinimo procedūras galite atlikti ir savarankiškai namų sąlygomis. Tačiau, juk visuomet maloniau, kai kažkas tavimi pasirūpina, todėl drąsiai prašykite savo kirpėjos pagalbos.

Vien tik odos šveitimo nepakanka, papildomai vartokite odą drėkinančius produktus ir žinoma, nepamirškite rūpintis bendra organizmo būkle: vartokite pakankamai vandens, stebėkite ką ir kiek valgote, būkite gryname ore ir jeigu tai įmanoma, saugokite save nuo streso, reaguokite į situacijas šiek tiek ramiau.

Neišsigąskite, galvos odos išsausėjimas tai ne liga, tai odos būklė arba prigimtinis tipas. Kartais tai būna tik laikinas stovis, nereikia to gėdintis (tikrai jūs ne vienas kovojantis su tuo), tačiau numoti ranka į šią situaciją tikrai negalima.
Dirbdama „Greenas“ salone esu sukaupusi keletą metų patirties ir  teko matyti ne vieną atvejį, remiantis tuo darau išvadą: viskas, gali stoti į savo vietas, vos tik nustojame žaloti save.

Ir to pakanka?

Patikėkite – pakanka. „Greenas“ salone besidarbuojantys specialistai daugiau nei prieš 5-erius metus atsisakė kituose salonuose dar ir dabar plačiai naudojamos plaunančios kosmetikos. Ji ne tik sausina, tačiau ir žaloja galvos odą. Gerbdami ir saugodami kiekvieno savo kliento „plaukų augimo dirvą“ visiškai atsisakėme agresyviųjų sulfatų.
Visiškai atsisakyti plačiai salonuose naudojamų priemonių – drąsu!

Argi grožio industrijoje gali būti produktų be sulfatų? Kokias priemones naudojate jūs, ką rekomenduojate?

Nesame tik dar vienas salonas. Mūsų tikslas buvo tapti ne tik vieta, iš kurios išėję klientai pasijus gražesni, tačiau siekiame kurti įkvepiančią natūralumą puoselėjančia aplinką. Galbūt todėl, kad šiais laikais natūralumas, jau tampa unikalumu. Supratę šią tiesą, ieškome visų įmanomų galimybių tai parodyti savo klientams. Esame natūralumą puoselėjantys kūrėjai, sukūrėme švelnų rūgštinį odos šveitiklį, o jautriesiems sistemą, kaip nušveisti odą mechaniškai, greitai atliekama procedūra. Išduosiu paslaptį: mūsų salono SPA erdvėse tokias paslaugas galite gauti kiekvieno kirpimo metu, kaip ir savo darbą mylinčių specialistų konsultacijas.

Ir vis tik, kaip gi atpažinti: ar mus kankina sausa galvos oda ar psoriazė?

Vienas iš būdų, kaip atpažinti išsausėjusią galvos odą ir pleiskanas, tiesiog vertinti odos atplaišų vaizdą. Paprastai pleiskanos yra didesnės, geltonos arba baltos spalvos, gali atrodyti riebios. Kartais jos sunkiau atsilupa nuo odos. Mažesnės, sausos atplaišėlės tik įrodo, kad galvos oda išsausėjusi. Gali būti išsausėjusi ir kitų kūno dalių oda. Abi būklės sukelia galvos odos niežulį, tik pleiskanų turintiems pacientams būdinga paraudusi, riebi ir lyg žvynuota oda.
Nesu gydytoja, ir kalbu tik apie iš esmės sveiką odą! Visai kita kalba, turint situaciją, kai žmogui diagnozuojama liga: psoriazė, seborėja ar grybelis. Kirpėjas, stilistas šių ligų negydo, tačiau geba jas atpažinti, gali paskatinti kreiptis į specialistą.

Liaudiškai vadinama Žvynelinė (psoriazė), tai lėtinė uždegiminė liga, pažeidžianti odą ir sąnarius. Ja vienodai dažnai serga tiek moterys, tiek vyrai. Ligos priežastys nėra žinomos, jai atsirasti įtakos turi genetiniai veiksniai. Ligos eigą dažnai pablogina infekcija, žalingi įpročiai, stresas, nuolatinė įtampa, prisidėjusios gretutinės ligos (kardiovaskulinės, sąnarių, cukrinis diabetas, depresija) ir dėl jų vartojami vaistai.

Greitas gyvenimo tempas, nuolat patiriamas stresas, didelė kosmetikos įvairovė ar perteklinis jos vartojimas stipriai įtakoja mūsų organizmą ir jo būklę, tai sukelia vizualiai matomų problemų. Nusiminti neverta, visos problemos išsprendžiamos, tiesiog žiūrėkite ta pačia kryptimi su savo plaukų priežiūros meistru, jis ne tik patars, ką daryti, bet ir pagelbės pasirūpinti jūsų galvos oda.